Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

БУРГАСКИ АКРОБАТИ ПРЕДСТАВЯТ СТРАНАТА НИ НА ЛЕТНИТЕ МЛАДЕЖКИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ В БУЕНОС АЙРЕС:Мариела Костадинова и Панайот Димитров ще представят страната ни на Летните младежки олимпийски игри, които ще се проведат в Буенос Айрес - Аржентина, от 11 до 23 септември. Мариела и Панайот спечелиха квота за участие в Олимпиадата по време на Световното състезание по акробатика за възрастовите групи, което се проведе в Антверпен - Белгия. Двойката влезе във финала с четвърти резултат след квалификациите и зае 4-то място в крайното класиране. До финала на Световното състезание достигнаха представители от Казахстан, Русия, Португалия, България, Беларус, Украйна, Израел и Великобритания. Класирането на българските акробати е безспорен успех, след като страната ни дълго време нямаше представители на такова ниво на световен форум. Кметът Димитър Николов се срещна с Мирела Костадинова, Панайот Димитров, личния им треньор Гергана Денева и хореографа Диана Колева. "Гордеем се с вас, пожелавам ви да представите по най-достойния начин Бургас и страната ни по време на Младежките олимпийски игри в Аржентина", пожела на младите състезатели Николов. На срещата присъстваха още зам.-кметът д-р Лорис Мануелян и началникът на отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" Веселина Деведжиева. Община Бургас ще помогне на акробатите с осигуряването на условия, при които те да водят индивидуална подготовка до участието им в игрите. Мариела и Панайот са състезатели на Клуб по спортна акробатика "Бургас". Личният им треньор Гергана Денева е световен шампион за младежи и вицеевропейски шампион за жени. Освен хореографа Диана Колева, с младите надежди на спорта работи и националният треньор Драгомир Драганов.

„Станеш ли обществен, преставаш да бъдеш себе си. “ Тодор Цонев: На 26 април от 18 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива ретроспективната изложба „Светът според Тодор Цонев“, представяща скулптура, живопис, графика и рисунка. Тодор Цонев (1934-2004), известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и висши комунистически величия от близкото ни минало, заради които през 1979 г. лежи в килиите на Държавна сигурност, сега се завръща като художник с цялата уникалност и многообразие на създаденото от него. Изложбата „Светът според Тодор Цонев” представя за пръв път събрани на едно място над 400 експоната. Серията сатирични пластики, акварели и рисунки пресъздават духа и образа на социалистическото ни минало по начин, никога невиждан тогава и сега. Тодор Цонев е автор, пряко свързан с историята и ранните години на институцията Дом на хумора и сатирата и Фестивала на хумора и сатирата в Габрово. В Габрово той реализира първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика в началото на 70-те години, която се оказва изключително популярна. Така неговата художествена кариера тръгва от този град. Участва активно в разработването на идеи за Дома на хумора в етапа на неговото създаване. Музеят разполага с богата колекция от дарени карикатури на Тодор Цонев. С тях той е представян в самостоятелната изложба( „Бай Ганю“ през 2005 година) и в редица тематични изложби. Сатиричното му творчество му създава проблеми в условията на комунистическата власт и той създава значителен обем произведения на политическа сатира, които не показва в изложби. Когато информация за тези произведения достига до официалните власти, той е арестуван и част от карикатурите му са иззети и държани в държавното следствие почти двадесет години. През 1989 година е организирана негова изложба в Съюз на българските художници - София на т.нар. „арестувани карикатури”, която и до днес остава най-посещаваната изложба в историята на изкуството в България.

За първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC). То е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PENInternationalq а неговото пето издание ще се проведе на 25 април 2018 г. в Международен панаир Пловдив. GEC е уникален конкурс за решаване на практически бизнес казуси. Участниците работят в интернационални екипи, които трябва да дадат решение на проблема и да презентират своята работа пред жури от експерти. Заедно с надпреварата ще се състои и 50. юбилейна среща на членовете на EUROPEN-PENInternational. Проявите са реализират съвместно с 21-ото издание на Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“, който вече е много популярен в целия Балкански регион. На „ТФ фест“ тази година ще се представят 125 тренировъчни фирми на гимназисти и студенти от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора. Над 800 участници ще се състезават в 15 конкурса и ще демонстрират своите компетентности, придобити в учебните предприятия. Единственото в България състезание по професии с международно участие показва резултатите от интегрираното обучение по икономика, мениджмънт, бизнес администрация и чужд език. То е одобрено от Европейската комисия, включено е в Европейската седмица на малките и средни предприятия и е представено като добра практика за подготовка на младите хора по предприемачество, креативност и иновативност. Организатор на изложението „Млад предприемач“ е Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката, а форумът е част от проекта „Мост между училището и бизнеса“. „ТФ фест 2018“ ще се състои на 26 и 27 април в палата 6 на Международен панаир Пловдив.(информация и снимка: прес център МППловдив)

Огромен успех за Пловдив на 15-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм“ във Велико Търново. В шестото издание на Националния конкурс "ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ", Пловдив получи награда за видеорепортажът "Седем малки изповеди" на Регионалния етнографски музей. В съботния ден приключва 15-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм " 2018 – Велико Търново, в което Община Пловдив участва за поредна година. Форумът се провежда в старопрестолния град в периода 19-21 април и е част от официалния календар на Българското председателство на съвета на ЕС. Най-голямото изложение за културен туризъм у нас се провежда със съдействието на Министерство на туризма на Република България и бе открито от заместник -министър Любен Кънчев, който отправи приветствие към организаторите, участниците и многобройните гости. Общо 50 общини и посолства в България и чужбина взеха участие в 15-ото издание на международното туристическо изложение, между които представители на български общини, Палестина, Бразилия, Южна Африка, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Азербайджан и Китайския културен център. През трите дни служителите на Общински институт " Старинен Пловдив" представиха проекта "Капана-кварталът на творческите индустрии“, който е част от програмата на Пловдив -Европейска столица на културата 2019. На щанда посетителите получиха информация за културните и фестивални събития от Календара на Пловдив за настоящата 2018, както и актуална информация за разширяващия се туристически продукт в Пловдив. В петък, експерти от Общинска фондация „Пловдив – 2019“ също се включиха в програмата на форума с презентация за ключовите проекти, които предстоят през 2019г., а на проведената паралелна Национална среща на туристическите информационни центрове във Велико Търново, ОИ "Старинен Пловдив" представи актуална информация за развитието на допълните услуги, предоставяни в трите Туристически информационни центрове (ТИЦ) в Пловдив. (информация на прес център Община Пловдив)

23 април е Световен ден на книгата! През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право. Датата е избрана не случайно. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга. Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите... Атина e Световна столица на книгата за 2018 г.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РЕПОРТАЖА НА ИЛИАНА ИЛИЕВА-ДЪБОВА ОТ ТАРАГОНА: Ученици от Българско неделно училище "Свети Седмочисленици" в Реус участваха в Чудомировото четене. Инициативата е част от Чудомировите празници 2018, които се провеждат в Казанлък. Как учениците извървяха пътя от мъдрия и забавен свят на Чудомир до Специалната награда? Подробностите в репортажа на Илиана Илиева-Дъбова днес, 23 април от 15:00 ч. и на 24 април от 03:00 ч. българско време, в рубриката "Светоглед" на радио "Татковина". Изберете www.tatkovina.com, слушайте и се гордейте с успехите на българските деца от БУ "Св. Седмочисленици" в Реус.

Към китния Самоков и неговата голяма и стара история ни връща отново днешното издание на рубриката на д-р Ваня Велкова "Нашата България". В Античността районът бил населяван от траки, за които се счита че били известни майстори рудари и металурзи. През 13 в. - 14 в. там се заселват саксонци, които заедно с българските занаятчии издигнали големи металургични пещи. За първи път името Самоков се споменава още през 1412 г. в Рударския закон на сърбина Стефан Лазаревич. Венециански и австрийски дипломати споменават Самоков като голям и силно развит град. Там се появява и мерната единица: 1 самоковски кантар. Преработената руда направена на дълги пръти тръгвала на далечен път, през Солунското пристанище към цялата Османска империя. Има още какво да узнаете за Самоков, затова слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин днес, 20 април от 14:00 ч. и на 21 април от 02:00 ч. българско време, единствено на www.tatkovina.com

Д-Р ВАНЯ ВЕЛКОВА ПОКАЗВА ЛИЧНАТА СИ КОЛЕКЦИЯ ОТ ЯЙЦА НА ИЗЛОЖБА В БЕРЛИН В Берлин ще бъде открита изложба на яйца от различни държави. Официалното откриване е на 20 април от 19:30 ч. в Institut fur Sprachen, Kunst und Kultur, Frankfurter Alee 40, 10247 Берлин. На изложбата ще бъдат представени над 200 яйца от 35 страни и 6 континента от личната колекция на сънародничката ни Ваня Велкова. Посетителите могат да видят прекрасни екземпляри на яйца от България, Германия, Полша, Русия, Унгария, Италия, Румъния, Чехия, Словакия, Украйна, Индия, Пакистан, Япония, Китай, Малайзия, Сингапур, Филипини, Бутан, Непал, Южна Африка, Танзания, Мароко, Австралия, Бразилия...ускрасени с различни техники. Специално внимание ще бъде отделено на представянето на великденските яйца от Ихтиманско и Велинградско, изработени по традиционни стари български техники. Мнозина от вас я познават с репортажите й за български събития в Берлин и Германия, както и от седмичната й авторска рубрика "Нашата България", които излъчваме в програмата на радио "Татковина". Заповядайте на изложба в Берлин!

ДЕСИСЛАВА СТЕФАНОВА Е БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА - 2017 С огромна радост известявам, че на 18.04.2018 г. в София бе връчено отличието на ДАБЧ „Българка на годината- 2017” на Десислава Стефанова, номинирана от БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания. http://news.bnt.bg/…/szdatelkata-na-londonskiya-blgarski-kh… Изключително сме радости и се гордеем, че тази невероятна, талантлива, красива, скромна и неповторима жена заслужено бе удостоена с това отличие. В приложението можете да видите снимки от днешната церемония, на която вицепрезидент Илияна Йотова връчи приза на новата Българка на годината. На тържеството присъстваха вицепремиерът г-н Валери Симеонов, председателят на ДАБЧ г-н Петър Харалампиев и др. Ето и нашата номинация, от която можете да научите повече за Десислава Стефанова, ръководител на Лондонския и Швейцарския български хор и преподавател по народни песни в БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон. Снежина Мечева директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон, Великобритания говорител на АБУЧ

МОТИВИРАНИ ЛИ СТЕ ДА УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО? ТОГАВА СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: В днешното предаване посветено на Мотивацията водещата Дими Йорданова дава комплексен отговор на повечето Ваши писма пристигнали на електронната й поща: didiyo66@gmail.com, споделяйки опита си на психолог и персонален коучинг. Всеки от Вас, уважаеми слушатели, ще получи отговор на конкретното запитване, на личната си електронна поща, от която е изпратен въпrоса. Мотивацията е двигателят на успеха в живота, в любовта, в работата. Благодаряние на нея можем да кажем: Браво, справих се! Слушайте рубриката "Ако искаш, можеш" с автор и водещ Дими Йорданова и открийте своя начин да се мотивирате и преминавате успешно пред трудностите в живота. Изберете www.tatkovina.com днес, 18 април от 14:00 ч. и на 19 април от 02:00 ч. българско време, и слушайте "Ако искаш, можеш" по Радиото на българите по света "Татковина". ------------ Психологът Дими Йорданова препоръчва: 5 израза , които мотивират и лекуват 1. Добре съм и мога да се справя! 2. Аз мога да го направя! 3. Харесва ми - заслужавам го! 4. И това ще мине… 5. Любов! Кажете ги с ентусиазъм и усмивка. Кажете ги високо на глас. Запишете ги на вашия телефон и ги слушайте всяка сутрин, докато си пиете кафето. Твоят глас може да промени живота ти!

Мнения
 • България / Михаил Димитров

  Благодаря за това, което чувам от вашето радио, НО защо няма тагове на песничките ! Мол...Още

 • България / Интернет радио Татковина

  Беше невероятно преживяване и удоволствие за всички нас, мила Натали. Ти си част от екипа ...Още

 • България / Наталия Бояджиева

  Много благодаря за сърдечното представяне на Или и целия екип на любимото радио "Татковина...Още

Кореспонденти днес:
Илиана Илиева - Дъбова
Илиана Илиева - Дъбова
председател на Асоциацията на българите в Тарагона „България“ и ръководител на БНУ „Св. Седмочисленици“-Тарагона, Испания.

Ученици от БНУ "Св. Седмочисленици" в Реус участваха в Чудомировото четене. Инициативата е част от Чудомирови празници 2018, които се провеждат в Казанлък. Как учениците извървяха пътя от мъдрия и забавен свят на Чудомир до Специалната награда? Подробностите в репортажа на Илиана Илиева-Дъбова днес, 23 април от 15:00 ч. и на 24 април от 03:00 ч. българско време, в рубриката "Светоглед" на www.tatkovina.com


Новини
 • 23.04.2018

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС РЕПОРТАЖА НА ИЛИАНА ИЛИЕВА-ДЪБОВА ОТ ТАРАГОНА: Ученици от Българско неделно...Още

 • 23.04.2018

  23 април е Световен ден на книгата! През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ...Още

 • 23.04.2018

  Огромен успех за Пловдив на 15-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм“ в...Още

 • 23.04.2018

  За първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Ent...Още

 • 23.04.2018

  „Станеш ли обществен, преставаш да бъдеш себе си. “ Тодор Цонев: На 26 април от 18 часа в...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия