Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

ДНЕС, 17 ЮЛИ, ЧЕСТВАМЕ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС! Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе си. В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишната Марина пръв път чула за Господа Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило с любов към Него. Тя много желаела да получи св. кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Пръв неин гонител станал самият й баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

Автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова ще бъдат представени в град Карлово: Под надслов „От раклите на прабаба“ ще премине изложбата на автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова. Ще бъдат показани традиционни костюми и накити от различни краища на България, включително от региона на Карлово, Сопот и Хисаря. Някои от тях ще бъдат представени за първи път. Към експонатите ще има изложен богат текстови и снимков материал. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 5 юли 2018 г. от 17:30 часа в Архитектурния комплекс „Старинно Карлово“ – в емблематичната възрожденска къща „Бухалов хан“. Организатори на изложбата са Община Карлово, Архитектурeн комплекс „Старинно Карлово“ и д-р Ваня Велкова. Събитието активно се подкрепя от Държавната агенция за българите в чужбина; Акционерно Дружество „Българска роза“ в Карлово; Националния форум „Брод за България“; вестник „България СЕГА“ в Чикаго, САЩ; Интернет-Радио „Татковина“ – Радиото на българите по света; Средно общообразователно училище „Христо Проданов“ в Карлово, Средно училище „Васил Левски“ в Карлово и много други. Голяма чест е, че предстоящата изложба ще се проведе в Карлово – в града на двама забележителни българи. Единият от тях е Апостолът на свободата – Васил Левски, гениален теоретик, революционер, стратег и организатор на българското национално-освободително движение през 19-ти век. Другият е алпинистът Христо Проданов, първият българин, изкачил на 20 април 1984 г. първенеца на Земята – връх Еверест и останал завинаги в неговите обятия. Завинаги живи ще останат думите на Христо Проданов: „Аз съм на върха. На върха съм – Христо!“ И до днес неговите следовници – алпинистите на България, тръгнали към най-високите точки на нашата планета, са пример за смелост, непоколебимост и нестихващ порив за достигане предела на човешките възможности. Те са Българи – Върхове.Изложбата може да бъде разгледана до 25 юли 2018 г.

ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИМЕНИЦИ! На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите Апостоли Петър и Павел, едни от най-видните ученици на Иисус Христос, наречени стълбове на християнската църква. Наречени са и “Вселенски учители”, защото в посланията си са оформили основните правила за живот и вяра. Преди да приеме Христовата вяра, смятаният за пръв сред Апостолите Свети Петър, се наричал Симон. Бил рибар – пламенен и избухлив. Името Петър означава “камък” и му е дадено от Иисус Христос, заедно с ключовете от царството небесно. Апостол Петър дълго пътешества, за да проповядва Христовото учение. Последните години от живота си прекарва в Рим. След кръстната му смърт на гроба построили по-късно храма “Свети Петър” – един от най-големите в Европа. С името му тясно е свързано това на Апостол Павел. Свети Апостол Павел бил наречен Апостол на любовта заради ненадминатия химн, който написал: “Ако ще да говоря всички езици човешки, дори ангелски, щом любов нямам, нищо не съм.” В България на Свети Петър и Свети Павел са посветени много църкви и манастири. Паметта им започва да се почита от Православната ни църква след Покръстването на българския народ през 865 г. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята.” Петровден, както още българите наричат този празник, съвпада с най-усилния период от стопанския живот у нас. Народът ни го свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове. Вярва се, че обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Като курбан се принася петровско пиле. Това е свързано със значението, което в древната митология се е придавало на петела - слънчев знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ": С днешното предаване ще затворим представянето на книгата на отец Христо Кондоферски "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." . Вълнуваща и незабравима е срещата на д-р Ваня Велкова с внука на автора. Чуйте ярките спомени на Александър Кондоферски, за които разказва авторът и водещ на рубриката "Нашата България" д-р Ваня Велкова от Берлин. "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." е свидетелство за времето белязано с героизъм, но и с големи човешки драми. Чуйте още една гледна точка за времето на Балканските войни през 1912 и 1913 година по спомените на участника в събитията отец Христо Кондоферски, автор на книгата. Изберете www.tatkovina.com днес 29 юни от 14:00 ч. и на 30 юни от 02:00 ч. българско време и слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин!

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Да простиш и да получиш прошка! Нека заедно да се замислим върху това! Опрощението не означава да забравиш. Ти може да помниш лошата постъпка, но трябва да внимаваш да не се изпълниш с омраза и гняв. Помисли само, че твоята майка е направила най-доброто за теб, когато е създала новото семейство. Разбрала е, че няма да се справи сама с живота..... За житейските мъдрости разказва в днешното издание на рубриката "Ако искаш, можеш" психологът Дими Йорданова от Рим. Научете още за прошката от водещата на www.tatkovina.com днес, 27 юни от 14:00 ч. и на 28 юни от 02:00 ч. българско време.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РЕПОРТАЖА НА ИЛИАНА ИЛИЕВА-ДЪБОВА, председател на Асоциацията на българите в Тарагона „България“ и ръководител на БНУ „Св. Седмочисленици“-Тарагона, Испания: За последните успехи на българските училища в Каталуня с гордост разказва Илиана Илиева-Дъбова. Слушайте днес, 26.06. от 15 ч. и на 27.06. от 3 ч. BG време, репортажа за успехите на учениците от БНУ "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона и БНУ "Св. Седмочисленици" в Реус и мнението на самите тях. Изберете www.tatkovina.com и рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед".

На Празничния концерт по повод 25-годишнината от създаването на новия Българския културен институт в Берлин сладкогласният кавал на Теодосий Спасов докосна всички сърца, сияеха всички очи, ръцете ни танцуваха и... не спираха от възторг... Какъв празник за душата! Чуйте още за събитието в репортажа на Ваня Велкова днес, 25.06. от 15 ч. и на 26.06. от 3 ч. BG време на www.tatkovina.com

СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ": Както всеки петък и днес ще говорим за българското! Продължава представянето на книгата на отец Христо Кондоферски "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." и срещата на д-р Ваня Велкова с внука на автора. Чуйте ярките спомени на Александър Кондоферски, за които разказва авторът и водещ на рубриката "Нашата България" д-р Ваня Велкова от Берлин. "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." е свидетелство за възхвала на героизма на войниците и голямата човешка драма. Чуйте още една гледна точка за събитията по времето на Балканските войни през 1912 и 1913 година. Изберете www.tatkovina.com днес 22 юни от 14:00 ч. и на 23 юни от 02:00 ч. българско време и слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваяня Велкова от Берлин!

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Опрощението не означава да забравиш. Ти може да помниш лошата постъпка, но трябва да внимаваш да не се изпълниш с омраза и гняв. Помисли само, че твоята майка е направила най-доброто за теб, когато е създала новото семейство. Разбрала е, че няма да се справи сама с живота. Научете още за прошката в днешното издание на рубриката "Ако искаш, можеш" от водещата Дими Йорданова от Рим. Изберете www.tatkovina.com днес, 20 юни от 14:00 ч. и на 21 юни от 02:00 ч. българско време.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Обновяването е промяна, свързана с привнасяне на нещо ново в живота ни! Това е и темата на днешното предаването на Дими Йорданова от Рим. Чуйте историята на една жена, която ще наречем Мария и която се завърна към "забравеното чудо". Задавайте своите въпроси към водещата на рубриката "Ако искаш, можеш" на електронна поща: didiyo66@gmail.com, с гаранция за дискретност. Изберете www.tatkovina.com днес, 13 юни от 14:00 ч. и на 14 юни от 02:00 ч. българско време и стартирайте процеса на обновяване във вашия живот с рубриката "Ако искаш, можеш" с автор и водещ Дими Йорданова от Рим. "Време е да осъзнаем, че сме искрици разум, слезли на тази земя, за да допринесат за хода на еволюцията – човешка и планетарна. Да се учим, да придобиваме знание – това е пътят на душата и смисълът на човешкия живот".

Мнения
 • Германия / Val

  Програмата ви е добра, но една голяма молба: Моля, спрете да пускате вече песента "пътнико...Още

 • България / Митко

  Много е готино радиото

 • България / Михаил Димитров

  Благодаря за това, което чувам от вашето радио, НО защо няма тагове на песничките ! Мол...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 17.07.2018

  ДНЕС, 17 ЮЛИ, ЧЕСТВАМЕ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС! ...Още

 • 05.07.2018

  Автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова ще бъд...Още

 • 29.06.2018

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ"...Още

 • 29.06.2018

  ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИМЕНИЦИ! На 29 юни Българската православна църква почита...Още

 • 27.06.2018

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Да простиш и да пол...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия