Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

„Мистерията на българските гласове“ очарова и Скандинавия - Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло са в плен на родния фолклор С огромен успех продължават концертите на хора „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард от есенното им турне за представяне на албума „БууЧииМиш“. След Скопие, Загреб, Любляна и Прага дойде ред на четирите скандинавски столици. Първото място, което българките и австралийската звезда разтърсиха с авангардния си проект, бе театър „Савой“ в Хелзинки. Концертът започна с появата на финландската певица Емми Куянпаа заедно с няколко от солистките на хора, които изпълниха българска народна песен. Емми е изучавала тайните на прочутото нашенско гърлено пеене в АМТИИ в Пловдив. След края на концерта, заедно с възторжените аплаузи, поредна изненада очакваше „Мистерията...“ За да ги поздравят бяха дошли живеещите във Финландия бивши техни колежки Гергана Попова и Невяна Ганева, участвали в записите на албума „БууЧииМиш“.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ДЕНИЦА САЧЕВА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В навечерието на Деня на народните будители, на 25 октомври госпожа Деница Сачева - заместник-министър на образованието откри изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Азбучната колекция гостува в Министерството на образованието и науката със съдействието на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа". Отворена е за посещения до 5 ноември. Тази изложба е извън планираните в проекта, но приехме с удоволствие поканата на МОН да представим творческите интерпретации на кирилските и глаголическите букви, знаци и символи сътворени от учениците от българските училища, чиято дейност министерството финансира. Изказани бяха много положителни отзиви и похвални слова за младите творци от училищата - партньори: Българските неделни училища "Васил Левски" в Александруполис, "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, "Асен и Илия Пейкови" в Рим, Българско училище за роден език в Будапеща, филиала в Халастелек и Основно училище с изучаване на български език в Шармелек, Унгария, и БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага. Проектът "Заедно по пътя на Кирил и Методий" е включен в официалната програма "Европейска столица на културата - Пловдив 2019" и се съфинансира от едноименната фондация и "Креатив рей" ЕООД. Следваща изложба ще бъде открита на 15.11. в БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага, Чехия. Последвайте ни!

ГОЛЯМАТА- МАЛКА БЪЛГАРИЯ в Ладисполи, Италия! на 15 септември открихме заедно третата учебна година с песни, стихотворения и пожелания за успех. Център на внимание беше срамежливото първокласниче Даниел Пасамонти. В програмата взе участие с великолепния си глас и едно току-що родено българско бебе. Благодаря на сърцатата и неуморна учителка г-жа ЛЮДМИЛА РУСЕВА, която успя да вмъкне за изява и мен. На добър час, скъпи ученици, учители и родители! Обещавам Ви, че ще се видим скоро. Румен Иванчев

ЗА ШЕСТНАЙСТА ПОРЕДНА ГОДИНА ОТВОРИ ВРАТИ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ "ГЕРГАНА" В НЮ ЙОРК: Първото българско училище в Ню Йорк "Гергана", лицензирано от МОН и носител на много награди, отвори врати за 16-та поредна година. Честита, усмихната и щастлива нова учебна година на всички герганчета, техните учители и родители!

НЯКОИ СЪБИТИЯ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПИШАТ С ДУМИ, ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЖИВЕЯТ: Изложбата "Заедно по пътя на Кирил и Методий" е отново на път! На 21 септември Азбучната колекция беше подредена и представена в Александруполис, Гърция, в уютната сграда на българското училище. Стъпили на родната традиция с питка, мед и здравец, госпожа Илиана Власакиду откри изложбата и новата учебна година. БНУ "Васил Левски" е един от партньорите в проекта "Заедно по пътя на Кирил и Методий", включен в официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата - 2019. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация ПЛОВДИВ 2019 и КРЕАТИВ РЕЙ ЕООД - агенция за реклама и връзки с обществеността. Изключително затрогващи бяха словата на г-жа Власакиду, с които даде старт на новата учебна година. За младите творци от училището изненадата беше много голяма. Те за първи път видяха в цялост Азбучната колекция "Заедно по пътя на Кирил и Методий", в създаването на която участваха от месец февруари тази година. Всеки ученик участвал в проекта получи подарък печатното издание на Азбучен албум, плакат и брошура. Вижте снимките от българския празник. Вижте усмивките на прекрасните ученици. Вижте добрите очи на учителите, родителите и гостите. Каква светлина и радост! Какъв сговор и усещане за заедност! Затова ви казвам - някои неща не могат да се опишат с думи, те трябва да се преживеят! Следващата спирка на Азбучната колекция "Заедно по пътя на Кирил и Методий" е в Истанбул, на 29 септември в Българската екзархия. Заповядайте да се гордеем #заедно с талантливите български деца и техните учители!

УЧИЛИЩНИЯТ ЗВЪНЕЦ ОГЛАСИ ДВОРА НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ В ИСТАНБУЛ И СЪБРА УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН. НА ДОБЪР ЧАС И ДО СКОРОШНИ СРЕЩИ НА ПОРЕДНАТА ИЗЛОЖБА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ", НА 29 СЕПТЕМВРИ.

В навечерието на Независимостта на България , един много специален празник , Българското училище в Сао Пауло откри новата учебна 2019/ 2020 година . Много настроение , чудесна атмосфера и много ползотворни разговори . Очаквайте още снимки и видео !

ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО В СОЛУН ГОСТОПРИЕМНО ПРИЮТИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ": На 13 и 14 септември в Генералното консулство на Република България в Солун бе представена изложбата "Заедно по пътя на Кирил и Методий". Партньори в проекта са българските неделни училища "Васил Левски" в Александруполис, Гърция, "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, Турция, "Асен и Илия Пейкови" в Рим, Италия, БСУ "Д-р Петър Берон" в Прага, Чехия, и Българско училище за роден език в Будапеща и филиала в Халастелек, и Основно училище с изучаване на български език в Шармелек, Унгария. Учениците от българските училища изобразиха графично кирилските и глаголическите букви, знаци и символи, в свободна интерпретация. Получи се прекрасна Азбучна колекция и печатен албум, които показахме на изложбите в Балабанова къща в Старинен Пловдив и Генералното консулство на Република България в Солун, Република Гърция. Колекцията ще бъде представена в още шест изложби в чужбина. Очаквайте информация за тях! Проектът е включен в официалната програма ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА- ПЛОВДИВ - 2019 и се осъществява с финансовата подкрепа на едноименната фондация и КРЕАТИВ РЕЙ ЕООД. Инициатор е екипа на Интернет радио Татковина и го посвещаваме на Десетгодишнината на нашата медия. С огромна благодарност за гостоприемството на г-н Владимир Писанчев - Генерален консул на Република България в Солун, Република Гърция, с благодарност за подкрепата и логистиката на г-н Красимир Тулечки и г-н Тодор Петров, с благодарност към целия екип на генералното консулство в Солун за доброто, с което ни посрещнаха. Благодарим на Ани Калинчева за голямата помощ и чудесното време заедно. Благодарим на Илиана Власакиду за огромната работа по организирането на изложбата в Солун. Отново тръгваме на път. Следващата изложба ще бъде открита на 21 септември в Александруполис, Република Гърция. Можете да я разгледате до 27.09.2019, в Българско неделно училище "Васил Левски". Заповядайте!

“Лечебница за носталгия. Струва ми се, че българското училище в Амстердам (Първо българско училище "АБВ" Амстердам, Холандия) е преди всичко това - и едва тогава онова важно място, на което доверих детето си, за да може не само да не забрави българския език, а да се научи да пише и чете на него. Защото езикът е онова, което ме определя като българин - повече от всички други, често ненужни символи и ритуали. Езикът е онова, което изразява идентичността и културата, емоциите и да, носталгията ми. А тя е всепроникваща, тлееща, неустоима. Единственото, което можех да направя незабавно срещу нея, когато преди две седмици се преместихме в Холандия, е да потърся възможност да останем свързани с езика. Първият учебен ден в АБВ, който тук няма нищо общо с унилото замъкване до училище, а е обещание за споделен свят, умни игри и весело знание, беше и още един урок. Че е възможно взаимното присъствие на хора, които може би в реалния външен свят никога не биха общували поради своите социални и други различия. Да, дори нашият малък свят, далеч от България, е твърде шарен. Но децата ни са чисти дъсчици за дълго писане. И някак под звука на "Пиленце любаво" и онези детски гласчета, които ентусиазирано рецитират с чаровното си, едва доловимо акцентче, разминаванията стават невъзможни, а обичта и копнежа по дома вече нямат нищо общо с грозните домогвания на патриотарщината. Всичко това, благодарение на хора като Елица Йорданова и екипът й, отгледал един малък български оазис насред Амстердам.” Антония Апостолова

Скъпи приятели, пилигрими, добри хора, Обръщам се към вас, изминалите Камино, бъдещите пилигрими, вашите семейства и приятели, както и към Вас, за които Пътят на Свети Яков е нещо все още непознато. Камино е изживяване, което оставя дълбоки следи във всеки, сложил крак, или гума на този благословен път. След осем години тръгвам отново на Камино, но този път от България, този път с колело и този път не само заради себе си. Каня Ви да споделите нашето Камино, което свързва България с европейските пътища на Св. Яков и продължава по класическото „френско“ Камино от Сан Жан до Сантяго. Каня Ви на едно сантиментално пътуване от вълшебния Созопол през бившите български земи на Беломорска Тракия, люлките на българската писменост – Солун и Охрид, автентичната Албания и цялото крайбрежие на Хърватска, оттам през Северна Италия, където ще се включа в един от европейските пътища Камино, прекосявайки Франция и достигайки до Сан Жан Пиед де Порт. Посвещавам пътуването си на естествената нужда да помагаме, която крепи света и сърцата ни. Две български деца, имат нужда от нашата помощ, за да получат шанса да изживеят детството и юношеството си пълноценно, да пораснат и да предадат нататък основните човешки добродетели. Християн Христов е тригодишен сладур, който в края на 2018 е диагностициран със злокачествен тумор в мозъка, а след това и с хидроцефалия. Благодарение на силна дарителска акция, организирана от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които не включват разходите по възстановяването на Християн. Невена Родович ( 12 г. ) е изключителна комбинация от най-добрите черти на българския и полския народ.Миналата година бе открит тумор на малкия й мозък. След две спешни операции е отстранен, но след последвалата дълготрайна хидроцефалия е увреден очния нерв в дясното око почти изцяло, а на лявото – частично. Днес родителите и приятели на Невена се борят за това тя да възвърне зрението си. Част от нужната сума вече е събрана, но остават около 15 500

Мнения
 • България / Интернет радио Татковина

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ ЛЕТЕН ДЕН, СЛУШАТЕЛИ НА ИНТЕРНЕТ РАДИО "ТАТКОВИНА". ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ВЕСЕЛО И НЕ...Още

 • България / Георгиева

  Честита баба Марта ! ❤

 • България / Интернет радио Татковина

  Благодарим ти за хубавите думи, Роман. Заслугата за хубавата музика е благодарение на проф...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 25.10.2019

  ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ДЕНИЦА САЧЕВА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА "ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИР...Още

 • 24.10.2019

  „Мистерията на българските гласове“ очарова и Скандинавия - Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм...Още

 • 24.09.2019

  “Лечебница за носталгия. Струва ми се, че българското училище в Амстердам (Първо българско...Още

 • 21.09.2019

  В навечерието на Независимостта на България , един много специален празник , Българското у...Още

 • 21.09.2019

  УЧИЛИЩНИЯТ ЗВЪНЕЦ ОГЛАСИ ДВОРА НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ В ИСТАНБУЛ И СЪБРА УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия